HOOFDDORP - Een negen meter hoge pop die Lance Armstrong moet voorstellen zal zaterdag in het Engelse Edenbridge worden verbrand tijdens het jaarlijkse Guy Fawkes-feest. 

De 41-jarige Amerikaan, die vorige week zijn zeven Tourzeges moest inleveren wegens dopingpraktijken, neemt zo de plaats in van de Engelse soldaat Guy Fawkes.

De beeltenis van de katholieke rebel wordt jaarlijks in de as gelegd. Op die manier wordt de aanslag van Fawkes’ groep op koning Jacobus I in 1605 herdacht, het fameuze Buskruitverraad, vernoemd naar het explosieve mengsel dat een rol moest spelen in de regimeverandering.

Duizenden mensen zullen zaterdag aanwezig zijn bij het verbranden van de pop van Armstrong, die een bordje zal dragen met de tekst ‘For sale, racing bike. No longer required.’

Savile

Volgens woordvoerder Mark Young van de organisatie is Armstrong als de grootste schurk in de geschiedenis van de sport een logische keuze. “Jarenlang heeft hij mensen die geloofden dat hij schoner dan schoon was bedrogen.”

Andere kandidaten die in aanmerking kwamen om symbolisch te worden geofferd waren Jimmy Savile (de overleden BBC-coryfee die wordt verdacht van het misbruik van kinderen), de Britse minister van Financiën George Osborne en Abu Hamza, een radicale islamist.

"Osborne is een beetje saai", meldt de organisatie in gesprek met de BBC. "Bij Savile zouden ouders veel moeilijke vragen krijgen van kinderen. Hamza was even onze eerste keus, maar we vonden Armstrong uiteindelijk toch beter."

'Armstrong' was bij de bookmakers al favoriet om in vlammen op te gaan, voor de voetballers John Terry, Ashley Cole en Luis Suarez.

In de voorgaande jaren werden onder anderen Mario Balotelli, Cherie Blair, Katie Price, Gordon Brown en Russell Brand 'verbrand'.