AMSTERDAM - Een Oostenrijkse bankrover heeft van de rechtbank in Wenen bijna 64.000 euro teruggekregen van een overval die hij negentien jaar geleden heeft gepleegd.

Dat meldden diverse Oostenrijkse media donderdag.

Bankdirecteur Otto Neuman had begin jaren negentig financiële problemen. Samen met twee vrienden besloot hij een overval in scène te zetten bij zijn eigen bank, de Erste Bank in Wenen.

Bij de overval werd omgerekend zo’n 185.000 euro gestolen. Ook werden er een aantal goudstaven en kostbare munten meegenomen.

Gevangenis

Neuman werd destijds veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf. Een groot deel van het gestolen geld was inmiddels verdwenen. Het geld dat nog over was, ongeveer 64.000 euro, werd door de Oostenrijkse justitie ingevorderd.

Negentien jaar na de overval werd de 63-jarige bankdirecteur gevraagd of hij het geld terug zou willen. Het bedrag stond al die tijd op de rekening van Justitie, maar werd door niemand opgeëist. De verzekering had het bedrag al terugbetaald aan de bank en afgeschreven omdat de teruggevonden goudstaven inmiddels meer waard waren geworden.

Verrast

"Ik geloofde de rechtbank eerst niet en dacht dat ze een vergissing hadden gemaakt", aldus advocaat Herbert Eichenseder tegen de Austrian Times. "Ik moest diep in onze archieven graven om onze cliënt terug te vinden. Het is een understatement om te zeggen dat hij verrast was. Het geld is inmiddels op zijn rekening gestort."