Chinese weldoener geeft auto's weg

SHANGHAI - De Chinese weldoener Chen Guangbiao heeft Chinese auto's aangeboden aan ruim 40 mensen van wie auto's werden vernield bij recente anti-Japanse protesten.

Dat meldden lokale media donderdag.

Dat kost de zakenman, die zijn fortuin vergaarde door het hergebruik van bouwmateriaal, omgerekend ruim 600.000 euro.

Vorige maand gingen tienduizenden Chinezen de straat op, omdat de Japanse regering had aangekondigd eilanden te willen kopen die China ook claimt. De volkswoede richtte zich tegen Japanse winkels, fabrieken en auto's.

Patriottisme

Chen geeft auto's van eigen bodem weg om te laten zien dat patriottisme kan samengaan met ''rationaliteit, wijsheid en discipline''.

De enigszins excentrieke zakenman behoort tot de 400 rijkste personen in China. Hij gaat doorgaans gekleed in een limoengroen pak met bijpassende das. Hij smijt wel vaker met geld. Zo deelde hij contanten uit aan slachtoffers van de aardbeving die de provincie Sinchuan in 2008 trof. Ook gaf hij al eens 3000 varkens en schapen weg.

Ruzie

China en Japan ruziën al tijden over een groep onbewoonde eilanden in de Oost-Chinese Zee. Japan noemt de eilanden Senkaku, China spreekt van Diaoyu. De eilanden zijn klein, maar strategisch gelegen en rijk aan natuurlijke hulpbronnen.

Dat het conflict iedere keer hoog oplaait, heeft vooral te maken met het bittere en nog altijd niet verwerkte oorlogsverleden van de landen.

Japan claimde de onbewoonde eilanden al in 1895, maar China eist ze op met het argument dat ze historisch gezien bij de Volksrepubliek horen. Ook Taiwan maakt aanspraak op het gebied.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie