AMSTERDAM - Een interseksuele chimpansee in Oeganda wordt niet gelukkig van contact met soortgenoten en lijkt zich eenzaam te voelen. Er wordt nu een geslachtsoperatie voor het beest overwogen.

De 30-jarige chimpansee Kiri werd eind 2009 alleen aangetroffen in de buurt van een nieuwe dam en is zover bekend de enige ter wereld met zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken.

Mogelijk is de aap de weg kwijtgeraakt door bouwwerkzaamheden in het gebied, maar het kan ook zijn dat de aap door zijn/haar groep is weggepest of in de steek gelaten, meldt Daily Monitor.

Onderzoekers uit de hele wereld zijn gefascineerd door Kiri en hopen te ontdekken of de interseksualiteit van het beest inderdaad een probleem vormt. Hoe het precies zit met de geslachtsdelen van het beest moet ook nog worden onderzocht.

Kiri is geen hermafrodiet omdat dan beide geslachtsdelen vruchtbaar moeten zijn. Bij een interseksueel heeft de persoon of het dier zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken, maar is slechts één geslachtsdeel vruchtbaar.

Kieskeurig

In het opvangcentrum was de chimpansee al snel gestresst en kreeg het dier een infectie waaruit zou blijken dat de mensaap niet aan contact met andere apen gewend is. Ook is Kiri vaak luidruchtig en kieskeurig als het om eten gaat, eenzaam gedrag volgens het opvangcentrum.

Vanwege de gedragsproblemen overweegt de directeur van het opvanghuis waar Kiri verblijft een geslachtsoperatie voor het beest.

Kiri heeft vooral vrouwelijke kenmerken, maar ook een aantal mannelijke. Zo heeft de aap meer spieren en lichaamshaar dan en achttien keer zoveel testosteron als vrouwelijke soortgenoten. De biologen willen nog bekijken hoe het precies met de eierstokken van Kiri zit.