AMSTERDAM - De 19-jarige Britse student Adam Cudworth heeft voor 250 euro hoog in de atmosfeer foto’s gemaakt.

Cudworth maakt luchtfoto's met een ballon en een tweedehands camera.

Het apparaat wist een hoogte te bereiken van 33.592 meter voor de ballon knapte en het geheel naar beneden kwam. Het landde ongeveer vijftig kilometer van zijn woonplaats.

Cudworth werkte in totaal veertig uur aan de camera die bijna drie uur in de lucht bleef hangen.

Camera

Het belangrijkste onderdeel van zijn minisatelliet, de camera, haalde hij van eBay voor veertig euro. Verder bestond zijn 'kastje' uit een ballon, gps-apparatuur en een mini-computer.

De totale kosten waren ongeveer 250 euro. De foto's die hij er mee maakte, doen op het eerste oog niet onder voor die NASA geregeld publiceert.

Experiment

In The Telegraph zegt Adam dat het eigenlijk alleen een persoonlijk experiment was.

"Ik wilde mezelf eens uitdagen om zo'n spacecam te maken. Ik las eens over iemand die eenzelfde apparaat in elkaar had geknutseld en dat wilde ik ook doen, maar dan beter. Dat de foto's zo mooi geworden zijn is natuurlijk geweldig. En dan te bedenken dat ik helemaal niets weet van ruimtevaart. Ik ben gewoon een techniekstudent."

Adam mag dan geslaagd zijn in zijn uitdaging en er de wereldpers mee gehaald hebben, het einde is nog niet in zicht. "Ik wil de ballon nu zo maken dat ik ook precies kan bepalen waar hij moet landen. Nu moet ik er nog achteraan gaan."