AMSTERDAM - De omwonenden van een prijswinnend futuristisch huis in Noord-Londen zijn boos: ze vinden het huis "een schroothoop" en lijken op een UFO.

Zes jaar geleden begon de bouw van het opvallende huis aan Wood Lane, Highgate, Noord-Londen. Het huis moest een bijzonder 21e-eeuws herkenningspunt worden in de wijk die verder uit de 18e eeuw stamt.

Omwonenden zijn het gebouw echter zat: na zes jaar bouwen is het nog steeds niet klaar en "het lijkt op een UFO". Het maakt een rommeltje van de straat en zorgt ervoor dat de prijzen van de andere huizen omlaag gaan, aldus de bewoners van Wood Lane.

Prijs

Vorig jaar won het huis een architectuurprijs van de Engelse Koninklijke Academie voor de Kunsten. Het juryrapport roemt het futuristische huis - dat dient als tentoonstellingsruimte - omdat het "het potentieel van de weinig beschikbare ruimte maximaliseert."

De omwonenden willen weten wanneer het huis afgemaakt wordt. Ze zeggen dat het bouwwerk lijkt op gebouw uit War of the World en een UFO waar de aliëns zo uit kunnen lopen.

Smaken verschillen

Volgens de eigenaar van het huis maakt de wetgeving het onmogelijk om het huis snel af te maken. "Het huis is extreem modern en we accepteren dat het niet iedereen het mooi zal vinden. Echter, het ontwerp won vorig jaar een architectuurprijs en wij zien dat als een 'culturele goedkeurig'".