ALBANY - Een Amerikaanse advocaat ziet een lapdance van de stripclub Nite Moveswel als een kunstvorm.

Daarom heeft de club het recht op dezelfde belastingvrijstelling als andere 'toneel- of muziekuitvoeringen'. Dat zei Andrew McCullough, advocaat van de stripclub in het Amerikaanse Albany, woensdag voor de hoogste rechtbank in de staat New York.

McCullough zei dat als de staat een lapdance niet als kunstvorm wil bestempelen, dat een schending van het recht op de vrijheid van meningsuiting is. Openbaar aanklager Robert Goldfarb verwierp die analyse.

Rechter Eugene Pigott, een van de zeven rechters, zei dat de vrouwen ongetraind in dienst worden genomen en gewoonweg 'doen wat ze moeten doen'. "We moeten af van het idee dat dit op een of andere manier het Bolsjoi is", zei hij.

Getuigenis

McCullough beaamde dat, maar overlegde wel een getuigenis van een cultureel antropoloog die de club heeft bezocht en concludeerde dat de exotische dansvorm als een kunstvorm kan worden beschouwd.

Volgens Goldfarb geldt de belastingvrijstelling alleen voor 'gechoreografeerde' voorstellingen en komen de dansen van Nite Moves dus niet in aanmerking. Drie van de zeven rechters trokken dat echter in twijfel. Hoofdrechter Jonathan Lippman zei dat 'met name creatieve kunstenaars' vaak improviseren.

Twintig dollar

Een privélapdance in Nite Moves, een gebouw zonder ramen met een klein podium en een danspaal, kost twintig dollar per drie minuten. "Het is zeker een kunstvorm", zegt een van de danseressen. "Sommige meiden oefenen hier urenlang als er niemand is."

De uitspraak wordt volgende maand verwacht.