AMSTERDAM - Het is een Indiase vrouw na 24 jaar gelukt om te bewijzen dat ze niet dood is. De inmiddels 64-jarige vrouw werd doodverklaard toen ze 40 was.

De BBC beschrijft het leven van de vrouw die werd geboren in 1948: Asharfi Devi trouwde toen ze twaalf was, werd moeder op haar negentiende en haar man verliet haar toen ze 23 was na een huwelijk waarin hij haar misbruikte.

Met haar dochter ging Devi na de 'scheiding' weer bij haar ouders wonen. Devi ontdekte dat haar ex-man een vals certificaat van overlijden had weten te bemachtigen en dat ze dus officieel dood was.

De Indiase ging tegen haar doodverklaring in. Het lukte haar echter niet om te bewijzen dat ze in leven was. Bij politie en rechtbanken werd ze niet gehoord. Dat kwam ook doordat de vrouw geen officiële papieren had.

Toch levend

Uiteindelijk diende Devi bij de rechtbank een verzoekschrift in, waarin ze vroeg om erkenning van leven. Acht maanden heeft de rechtbank het bewijs onderzocht en onlangs volgde de uitspraak, in bijzijn van Devi. De rechtbank heeft besloten dat Asharfi Devi inderdaad leeft.

Ram Janam Singh - de man die Devi verliet in 1971 - erkent de status van zijn ex-vrouw nog steeds niet.