AMSTERDAM - De Amerikaanse overheid maakt dinsdag een proefvlucht met een nieuw toestel, de X-51A Waverider. Dit vliegtuig kan vijf keer sneller dan het geluid.

Daardoor hoeft een vlucht van Europa naar New York maar een uur te duren. De grootste verschillen met de huidige vliegtuigen zitten in de motoren. Het nieuwe type heeft Supersonic Combustion Ramjet-straalmotoren (SCRAMjet).

Deze motoren bevatten intern geen bewegende delen, meldt Daily Mail. De motor neemt lucht op, die wordt gemixt met brandstof en door de hoge snelheid en de warmte die daarbij vrijkomt, ontbrandt de combinatie van brandstof en lucht vanzelf.

Het is niet de eerste keer dat de Amerikanen testen met de X-51A Waverider. In 2010 werd een video gemaakt van een proefvlucht.

Eerdere testvluchten

Het toestel wordt op de Edwards militaire luchthaven in de Mojave woestijn klaargemaakt voor de test. Dinsdag zal de X-51A worden getest, dan moeten de motoren aanslaan. Tijdens eerdere testvluchten werkten de motoren niet naar behoren.

De complete testvlucht zal ongeveer vijf minuten duren. Dat is meer dan het vliegtuig tot nu toe heeft gevlogen. Het vliegtuig zal na de test in zee vallen.