AMSTERDAM - Het stadsbestuur van Houston heeft een instructievideo gemaakt, om burgers te adviseren hoe te handelen bij een schietpartij.

Na het bloedbad in Aurora, waar de 24-jarige James Eagan Holmes op bioscoopbezoekers schoot bij een voorstelling van Batman, heeft het stadsbestuur van Houston (Texas) een video laten maken, zodat omstanders in de toekomst een grotere kans te hebben om de kogels te ontlopen.

Op de beelden wordt uitgelegd dat mensen die in een situatie met een schutter terechtkomen,  de basisprincipes RUN>HIDE>FIGHT moeten volgen.

RUN – Ren als er een veilige vluchtroute is. Probeer te ontsnappen, ook als anderen denken dat het veiliger is om te blijven. Probeer anderen mee te krijgen, maar laat hun besluiteloosheid je niet vertragen. Bel de hulpdiensten als je veilig bent en probeer anderen uit de buurt van de schutter te houden.

Still Youtube

HIDE – Verstop je als je niet kan ontsnappen. Vind een veilige plek, bijvoorbeeld in een afgesloten ruimte of achter een groot meubelstuk, doe het licht uit, doe – wanneer mogelijk – de deur op slot en zet je telefoon op stil.

FIGHT – Vecht, als je geen andere opties meer hebt, alleen of met een groep. Handel met agressie, gebruik geïmproviseerde wapens en vecht.

Aurora-schutter Holmes wordt maandag om 17.30 uur (Nederlandse tijd) voorgeleid voor de rechter.