BANGKOK - De Thaise koning Bhumibol Adulyadej wil zijn steentje bijdragen aan de doorstroming van het verkeer in het altijd drukke Bangkok.

Er is een nieuw handboek opgesteld voor het begeleiden van de autostoet van de koninklijke familie. Bhumibol hoopt zo de inmiddels berucht geworden verkeersopstoppingen in de stad te verminderen.

Vrijdag verspreidden de Thaise autoriteiten 25 duizend handboeken onder politieagenten en andere overheidsfunctionarissen met daarin de richtlijnen voor het regelen van het verkeer en het begeleiden van de koninklijke autostoet. Met de nieuwe regels moet veel ergernis bij de Thaise bevolking worden weggenomen.

Last

"Elke keer dat er een verkeersopstopping ontstond vroeg iedereen zich af of er een koninklijke autostoet voorbij kwam", zei paleismedewerker Chantanee Thanarak op een trainingssessie van de politie. "De koninklijke familie heeft echter nooit de bevolking tot last willen zijn."

Tot voor kort werd het verkeer in beide richtingen over een grote afstand stilgelegd als er een koninklijk voertuig aan kwam. Ook het verkeer op viaducten en op- en afritten werd stilgelegd. Niet alleen uit veiligheidsoverwegingen, maar ook vanwege het protocol waarin staat dat niemands hoofd hoger mag zijn dan dat van een lid van de koninklijke familie.

De maatregelen hadden enorme verkeersinfarcten tot gevolg en er was veel politie-inzet voor nodig om het verkeer in goede banen te leiden. Vanaf vrijdag zijn de regels een stuk soepeler.