LONDEN - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dreigt Ravelry.com, een website voor breifanaten, met juridische stappen.  

In de aanloop naar de Olympische Spelen deze zomer in Londen houdt Ravelry een breiwedstrijd onder de naam Ravelympics. Volgens het IOC maakt de breiclub daarmee inbreuk op de rechten op het woord Olympic.

Volgens merkenbureau Chiever eist het IOC behalve een verbod op het gebruik van de naam Ravelympics ook dat Ravelry alle foto's van breipatronen met Olympische ringen van zijn website verwijdert. Ravelry heeft de naam van de breiwedstrijd voor de zekerheid inmiddels gewijzigd in Ravellenic Games.

Merkrechten

Hoewel het IOC inderdaad merkrechten bezit op de aanduiding Olympic en op het beeld van de ringen, slaat de organisatie volgens Bas Kist van Chiever altijd een beetje door als de Olympische Spelen naderen.

''De organisatie heeft laten weten enige honderden dreigbrieven per jaar te sturen. Die gaan niet alleen naar keiharde inbreukmakers, maar ook naar volstrekt onschuldige enthousiastelingen, die de aanduiding Olympic gebruiken voor niet-commerciële, kleinschalige activiteiten'', zegt Kist.

Nog los van de vraag of het handig is dit zo te doen, is het volgens Kist in sommige gevallen maar helemaal de vraag of het IOC ook juridisch een punt heeft. 

Incidenten

Chiever deed naar aanleiding van de brei-affaire onderzoek naar eerdere incidenten. Zo moest het Londense verhuisbedrijf Olympic Removals, dat al 22 jaar de olympische ringen op zijn verhuisauto's gebruikt, deze verwijderen. Een bloemiste moest een bloemencollage in de vorm van de olympische ringen uit haar stalletje verwijderen. En regisseur Noel Clarke kwam in conflict met het IOC omdat hij in zijn nieuwe film Fast Girls de term The Olympics niet mag gebruiken.

Opvallend is het volgens Chiever dat geen van de kwesties voor de rechter kwamen. Alle partijen gingen onder druk van het IOC 'vrijwillig' overstag.