AMSTERDAM - Een Italiaanse kunstenaar heeft op het Amsterdamse Beursplein in de nacht van woensdag op donderdag tot ieders verrassing een bronzen beeld van een stier neergezet. 

Het beeld van de Italiaans-Amerikaanse kunstenaar Arturo Di Modica weegt 2,5 ton.

Hij noemt het een positief signaal in slechte economische tijden. Maar volgens stadsdeel Centrum moet de sculptuur donderdag nog worden weggehaald.

Di Modica (71) plaatste in 1989 eenzelfde beeld bij de New York Stock Exchange. Hij deed dat zonder enige vergunning, net als nu in Amsterdam is gebeurd. De stier in New York staat er nog steeds en is een bezienswaardigheid.

Naar beneden

De kunstenaar koos voor een stier in de financiële districten omdat die aanvalt met zijn kop naar beneden waarna het slachtoffer omhoog wordt gegooid, dezelfde beweging als de koersen op de beurs maken.

Volgens zijn woordvoerder is de boodschap naar Europa, dat nu in een economische dip zit: Denk positief, we moeten er tegenaan.

Geen vergunning

De bronzen stier moet een stukje aan de kant. De kunstenaar had geen vergunning aangevraagd en bovendien is er vrijdag een evenement op het plein. Stadsdeel Centrum gaat de komende dagen bekijken of er een andere plek voor de sculptuur is te vinden.

''Nu staat het beeld in de weg, dus we gaan het samen met de kunstenaar een aantal meter verplaatsen'', aldus een woordvoerder. Geen makkelijk karwei, want het beeld weegt 2,5 ton. Het stadsdeel gaat advies vragen bij het Amsterdams Fonds voor de Kunsten voor een betere plek, als het beeld al in de stad mag blijven.

Bronzen stier op Beursplein