AMSTERDAM - De Hawaïaanse regering gaat camera's op de ruggen van de monniksrob zeehonden lijmen om de lokale vissers te overtuigen van hun onschuld.

De zeehonden worden 'onterecht' door lokale vissers gezien als een bedreiging voor de visbestanden. Ook zouden de zeehonden volgens de vissers hun vangst stelen. Dat is de reden dat de vissers de zeehonden doden. Zo meldt persbureau AP.

Om deze misvatting recht te zetten, heeft de Hawaïaanse regering besloten onderwatercamera's op de ruggen van de zeehonden te lijmen.

Op deze manier kan het verkregen beeld aantonen dat het leven van de vissers niet wordt bedreigd door de zeehonden. En kunnen de vissers stoppen het leven van de zeehonden te bedreigen.

Momenteel zijn er nog 1.100 monniksrob zeehonden in de Stille Oceaan, bij Hawaii. De verwachting is dat deze soort over vijftig tot honderd jaar uitgestorven zal zijn.

Realityshow

De beelden zullen mogelijk ook gebruikt worden voor een realityshow. De leider van het National Marine Fisheries Service's Hawaiian Monk Seal Research Program Charles Littnan verwacht de zeehonden over rotsen te zien springen en naar vis op de bodem van de oceaan te zien duiken.