AMSTERDAM - Een lid van de familie Wallenda, een Amerikaanse familie van circusartiesten, wil vrijdagmiddag plaatselijke tijd over een koord de Niagara Falls oversteken. 

Nik Wallenda hoopt met zijn gedurfde act een nieuw verhaal toe te voegen aan de rijke, zij het soms tragische, familiegeschiedenis.

De geschiedenis van de familie Wallenda gaat terug tot 1780 in Oostenrijk-Hongarije. De familie trok door het land als circusartiesten. Familieleden voerden acts met dieren uit, haalden acrobatische toeren uit, jongleerden of zwaaiden aan de trapeze.

Piramide

De Wallenda's kwamen naar de Verenigde Staten toen een Amerikaanse circusdirecteur de familie had zien optreden in Cuba. In 1928 gaf de familie de eerste voorstelling in Madison Square Garden. Het optreden werd beloond met een staande ovatie die een kwartier duurde.

De belangrijkste act van The Flying Wallendas was de piramide, die werd gevormd door zeven personen. De piramide werd uitgevoerd op het koord. In 1962 verliep deze act niet zoals gepland. Een misstap leidde ertoe dat de artiesten van het koord vielen. Twee mannen overleefden hun val niet en een derde raakte verlamd.

Hotel

De patriarch van de huidige familie is de overgrootvader van Nik, Karl, die meerdere halsbrekende toeren op zijn naam heeft staan. Hij vergaarde roem door zijn 'sky walks', acts op een koord tussen gebouwen. In 1970 stak hij via het koord de Tallulah-kloof over. Aan zijn leven kwam een einde toen hij in Puerto Rico ter aarde stortte in een poging via een koord van het ene hotel naar het andere te lopen.

Nik Wallanda stond al op het koord toen hij 2 jaar oud was. Hij staat inmiddels zes keer in het Guinness Book of Records.