OSLO - Kunstenaar Edvard Munch en een oude chocoladefabriek zijn het gesprek van de dag in kunstminnend Oslo. 

Uitbater Kraft Foods wil het kantoorgebouw met de eetzaal van de fabriek verkopen.

De koper krijgt 12 muurdecoraties van de beroemde Noorse kunstenaar Edvard Munch, met een geschatte waarde van minstens 35 miljoen euro, op de koop toe.

Dat meldde de Noorse nationale omroep NRK dinsdag. De kantine ging in 1934 open, toen de Freia-chocoladefabriek 2000 werknemers had. Nu er nog maar 300 arbeiders op deze locatie werkzaam zijn, vindt huidige eigenaar Kraft Foods het tijd zich tot een kleiner deel van het terrein te beperken. De Freia-kantine heeft de enige in Noorwegen nog bewaard gebleven muurdecoraties van Edvard Munch.

Chocoladefabriek

De Noorse kunstenaar maakte ze speciaal in opdracht van het fabrieksbestuur. De organisatie voor cultureel erfgoed van Oslo (Byantikvaren) is bang dat een nieuwe eigenaar de zaal verstoort en wil daarom de verkoop aan banden leggen.

De kunstwerken van Munch in de chocoladefabriek zijn het hoogtepunt van rondleidingen georganiseerd door de VVV van de Noorse hoofdstad. Andere delen van het fabrieksterrein werden al eerder verkocht, waarna er appartementencomplexen verrezen.