AMSTERDAM - De rooms-katholieke kerk in Ierland heeft een onderzoek ingesteld naar een priester die per abuis homoporno toonde aan ouders van kinderen die voor het eerst te biecht gingen.

Dat heeft de Ierse kardinaal Sean Brady maandag gezegd.

De priester in kwestie, Martin McVeigh, stak waarschijnlijk per ongeluk de verkeerde usb-stick in de computer toen hij op de katholieke school St. Mary's in het Noord-Ierse Pomeroy een Powerpoint-presentatie verzorgde voor de ouders.

Hij beweert bij hoog en bij laag dat hij niet afwist van de pikante afbeeldingen op de usb-stick, zei Brady. Andere medewerkers van de kerk zouden de usb-stick ook gebruiken.

McVeigh eiste zelf ook een onderzoek en heeft zijn hulp hierbij aangeboden. Voor de ouders van St. Mary's volstaat dat niet. Zij eisen dat de priester in afwachting van de resultaten van het onderzoek wordt geschorst.

Woedend

De ouders vertelden hoe McVeigh op 26 maart de usb-stick in de computer stak en een folder openklikte waarna een indrukwekkende verzameling seksueel weinig aan de fantasie overlatende foto's van mannen in adamskostuum op het scherm werd geprojecteerd.

"Hij was duidelijk geschokt en geagiteerd. Hij bood geen verklaring of verontschuldigingen aan de groep, maar snelde de ruimte uit", zeiden de ouders. Ze lieten weten 'woedend' te zijn dat 'vader McVeigh de pastorale zorg voor hun kinderen is toevertrouwd'.