TOKIO - Koks in de Japanse hoofdstad Tokio die een speciaal tweejarig trainingsprogramma hebben gevolgd om kogelvis te bereiden, zijn boos op hun stadsbestuur.

Vanaf oktober hoeven restaurants namelijk geen licentie meer te hebben om de potentieel dodelijke vis te mogen serveren.

In organen van de kogelvis zit de giftige stof tetrodotoxine. Een kleine hoeveelheid daarvan is dodelijk. In Nederland mag kogelvis daarom niet verkocht worden.

'Nauwelijks incidenten'

De strenge regels voor koks kunnen echter best wat soepeler, vindt de regering van de metropoolregio Tokio. ''Buiten Tokio zijn de regels voor kogelvis nog soepeler, maar er gebeuren nauwelijks incidenten'', zegt een woordvoerder van de voedsel- en warenautoriteit in Tokio.

Minder strenge regels kunnen leiden tot prijsverlagingen voor consumenten, maar opgeleide kogelvisbereiders zijn verbijsterd. ''Ik wil niet dat mensen vergeten dat je echt dood kunt gaan aan het eten van kogelvis'', zegt chef Naohito Hashimoto.