AMSTERDAM - Twee kinderen in Slowakije worden er van verdacht zaterdag een gotisch kasteel in brand te hebben gestoken toen ze probeerden sigaretten te roken.

Dat meldt persbureau Reuters zondag.

"De twee jongens, van 11 en 12 jaar, zijn onzorgvuldig omgegaan met lucifers waardoor het Krasna Horka-kasteel in de Slowaakse regio Kosice in brand kwam te staan", zegt een woordvoerder van de politie. Zo'n 84 brandweermannen rukten uit om de brand te bestrijden.

Aanvankelijk werd gedacht dat de brand ontstond doordat omwonenden onkruid aan het plat branden waren. Vonken zouden zijn overgeslagen en het kasteel in brand hebben gestoken.

Bekijk de video

Volgens het Nationaal Slowaaks Museum is de schade aan het kasteel enorm, maar 90 procent van de historische collectie, waaronder olieverfschilderijen en ornamenten, is gered.

"Het dak is volledig afgebrand. Zo ook de gotische expositie in het paleis en de klokkentoren. Drie klokken zijn gesmolten", meldt het museum op Facebook. Het kasteel, vlakbij de door Unesco bechermde Domica-grot, dateert uit de 14e eeuw.

Onderzoek naar de jongens is gaande, de kinderen kunnen door hun leeftijd niet worden vervolgd.

Brand in kasteel Slowakije