ZAGREB - Mensen die het niet zo hebben op Valentijnsdag of zich willen laten informeren over de keerzijdes van de liefde kunnen in Kroatië terecht in een speciaal museum.

Op Valentijnsdag trekt het museum in de hoofdstad twee keer meer bezoekers dan op een normale, 'liefdeloze' dag.

Gasten kunnen er, in gezelschap of alleen, kijken naar een kapot gegooide tuinkabouter, een afgedankte teddybeer, een trouwjurk uit een mislukt huwelijk en een bijl die werd gebruikt om een interieur kort en klein te slaan.

Verhaal

Alle voorwerpen worden vergezeld met een bijbehorend verhaal over passie, liefdesverdriet of romantiek. "De objecten hier staan voor alle fases van het uit elkaar gaan", zegt medeoprichter van het museum Drazen Grubisic. "We zouden kunnen zeggen dat het een liefdesmuseum is, maar dan ondersteboven".

De bezienswaardigheden komen uit de hele wereld, zoals Manilla, Singapore en Londen. Elk voorwerp wordt omschreven met de duur en locatie van de relatie en een verhaal van de donateur.

Tuinkabouter

De tuinkabouter uit Slovenië werd gegooid naar de auto van een echtgenoot die 'arrogant en harteloos' bleek. De bijl werd door een vrouw uit Berlijn gebruikt om ieder meubelstuk dat haar ex-vriendin had achtergelaten aan stukken te hakken.

Het museum staat tegenover het stadhuis van de Kroatische hoofdstad, waar vele geliefden elkaar eeuwige trouw beloven. Van de duizend voorwerpen in de collectie, worden er honderd getoond.