JAKARTA - Indonesië heeft opnieuw een bizar middel in de strijd gegooid om het treinsurfen - het meerijden op het dak van een trein - tegen te gaan.

Treinsurfers kunnen binnenkort een 'pak slaag' krijgen met een bezem die in rottende troep is gedoopt. De bezems worden bij overgangen opgehangen.

Volgens Ahmad Sujadi van de Indonesische spoorwegen kunnen forenzen die op alternatieve wijze met de trein willen rijden rekenen op een pijnlijk treffen met de bezem.

Indonesië doet er alles aan om passagiers te bewegen niet langer op het dak van de trein mee te reizen. Daartoe worden niet alleen bezems opgehangen, maar ook honden ingezet.

Verfpistolen

Bovendien lopen de treinsurfers het risico beschoten te worden met verfpistolen. Vorige maand besloten de spoorwegen betonnen ballen ter grootte van een grapefruit over het spoor te spannen.

Dit middel leek doel te hebben getroffen: veel treinsurfers zagen sindsdien af van een ritje op het dak van een wagon uit angst dodelijk te worden getroffen door de betonnen ballen.

Ondanks de afname van het aantal surfende forenzen besloot Sujadi dat het ophangen van de bezems geen kwaad kan.

treinsurfen
Betonnen ballen moeten treinsurfers afschrikken. Foto: AFP