AUGSBURG - Een Duitse vrouw heeft geen recht op een schadevergoeding van het veilinghuis dat de waarde van haar tapijt veel te laag had getaxeerd.

De rechtbank in de Zuid-Duitse stad Augsburg wees haar klacht vrijdag af. De vrouw had een schadevergoeding van zo'n 350.000 euro geëist.

De taxateur schatte de waarde van het Perzische tapijt uit de 17e eeuw op 900 euro. Bij een veiling in Augsburg bracht het 19.700 euro op. Toen het kleed bij Christie's in Londen opnieuw werd geveild, was de waarde gestegen tot omgerekend 7,2 miljoen euro.

Die hogere waarde was mede te danken aan de veronderstelling dat het tapijt van 3,38 bij 1,53 meter in bezit is geweest van de hertogin van Béhague (1870-1939).

Aanrekenen

De rechtbank erkent dat het veilinghuis de plicht heeft klanten goed te bedienen. Dat het veilinghuis niet wist dat het eens in bezit van een hertogin was, valt het veilinghuis echter niet zwaar aan te rekenen, omdat het tapijt niet wordt genoemd in de bekende handboeken. Bovendien is het veilinghuis niet in tapijten gespecialiseerd.