Maandag 8 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Zweden erkent piraterij als godsdienst

STOCKHOLM - Kopimisme, de godsdienst van internetpiraten, is in Zweden een officieel erkende religie in die zin dat de priesters van dat geloof nu ook mensen voor de Staat mogen trouwen.
Door ANP

Dat bevestigde een woordvoerster van het zogenoemde Kammarkollegiet woensdag. Dit college keurt namens de Zweedse Staat onder meer te beëdigen vertalers, huwelijksvoltrekkers en godsdiensten.

De Missionerende Kopimistengemeenschap staat volgens de zegsvrouw nu officieel bijgeschreven als ''een geloofsgroep die bouwt op godsdienstige werkzaamheden en daarvoor samenkomsten met gezamenlijke meditatie of bidden organiseert''.

Kopiëren en verspreiden van materiaal, illegale bestandsdeling volgens critici, staat hoog in het vaandel bij de kopimisten, net als bij de Zweedse Piratenpartij die de politieke spreekbuis voor de internetpiraten is. De partij mist zetels in Zweedse volksvertegenwoordigingen, maar heeft sinds 2010 wel twee afgevaardigden in het Europarlement.

Volgens de kopimisten-opperpriester Isak Gerson, een filosofiestudent uit het Zweedse Uppsala, telt zijn religieuze stroming 3000 leden in tien landen.

Aanbevolen artikelen