Maandag 8 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
.

Roemenië opent jacht op heksen

BOEKAREST - Politie en justitie in Roemenië zijn begonnen met de aanpak van heksen, nadat de afgelopen maanden zeker tien aangiften waren binnengekomen van bedrog en afpersing door de beoefenaars van de zwarte kunst.
Door ANP

Dat meldde de Roemeense televisiezender PRO TV dinsdag.

Vooral in Zuid-Roemenië zijn veel waarzegsters actief, veelal zigeuners. Tegen betaling laten ze wensen in vervulling gaan of voorspellen ze de toekomst. Ook kunnen ze een vloek afroepen over vijanden van hun cliënten.

Dat laatste is voor een aantal heksen en hun families een lucratieve bezigheid gebleken. Zij zochten contact met de vervloekten en wilden geld zien voor het opheffen van de vloek.

In totaal zouden zij de afgelopen maanden 450.000 euro van hun bijgelovige slachtoffers ontvangen hebben.

Familieleden

Tien vrouwen zijn dinsdag opgepakt in de steden Boekarest en Ilfov. Daarop trokken ongeveer 30 boze vrouwelijke familieleden en collega-heksen naar het parlementsgebouw in Boekarest. Hun woede spitste zich toe op parlementslid Paun.

Hij is zelf ook zigeuner, maar steunt niettemin een wet die een eind moet maken aan de malafide heksenpraktijken.

Die schaden volgens hem internationaal het imago van de zigeuners, of de Rrom zoals ze zich in Roemenië noemen.

De vrouwen denken daar heel anders over. Hun bovennatuurlijke krachten zijn een respectabele erfenis van generaties. Ze brachten tijdens hun demonstratie mandjes mee met kruisen, specerijen en kaarsen en bezwoeren eeuwige impotentie over het parlementslid af te roepen wanneer hij de heksenjacht blijft steunen.


Lees meer over:

Roemenië

Aanbevolen artikelen