AMSTERDAM - TOPEKA - Jesse Dimmick, een man die in 2009 een stel in hun huis in Kansas gijzelde toen hij aan de politie probeerde te ontkomen, heeft zijn gijzelaars aangeklaagd.

Volgens Dimmick waren Jared en Lindsay Rowley een mondelinge overeenkomst met hem aangegaan om hem verborgen te houden in ruil voor een geldelijke vergoeding.

Dimmick brak in september 2009 in bij de Rowleys. De politie achtervolgde hem op dat moment in verband met de dood van een man uit het naburige Colorado.

Volgens de gijzelnemer had hij het stel verteld dat hij werd achtervolgd, waarschijnlijk door de politie, en dat hij zijn leven niet zeker was.

Mondelinge overeenkomst

"Ik, de gedaagde, vroeg de Rowleys mij te verstoppen omdat ik voor mijn leven vreesde", aldus de geschreven verklaring van Dimmick. "Ik heb de Rowleys een niet nader beschreven geldbedrag geboden en zij gingen akkoord. Daarmee was er sprake van een bindende mondelinge overeenkomst."

Dimmick eist omgerekend ruim 176 duizend euro. Een deel hiervan is voor de ziekenhuiskosten die het gevolg waren van de schotwond die hij opliep bij zijn arrestatie. De Rowleys hebben op hun beurt Dimmick aangeklaagd voor de inbraak en het toebrengen van emotionele stress. Ze eisen ruim 56 duizend euro.

Volgens buren van de Rowleys heeft het stel de gijzelnemer snacks gegeven en films met hem gekeken totdat hij in slaap viel. Daarna zijn ze het huis uit gevlucht.

Dimmick werd in 2010 veroordeeld voor vier misdrijven, waaronder twee ontvoeringen. Voor deze vergrijpen werd hij tot tien jaar en elf maanden cel veroordeeld. Dimmick werd later overgeplaatst naar een gevangenis in Colorado, waar hij verdacht wordt van nog eens acht andere misdrijven, waaronder moord.