HAARLEM - De ambtsketen van de burgemeester van Haarlem is bij een inbraak in zijn werkkamer in het stadhuis gestolen.

Burgemeester Bernt Schneiders heeft dinsdag een bericht hierover in het Haarlems Dagblad bevestigd. Schneiders hoopt nog altijd dat de ketting boven water komt.

Hij wil voorlopig nog geen nieuwe laten maken en leent een keten van zijn collega in Amsterdam, Eberhard van der Laan, die vier kettingen heeft.

De chauffeur van Van der Laan brengt de ketting dinsdagochtend nog naar Haarlem, liet een woordvoerster van de Amsterdamse burgemeester weten.

'Onschatbare waarde'

De keten werd al anderhalve week geleden gestolen, maar de gemeente hield de diefstal stil in de hoop dat de dief tot inkeer zou komen. ''Je kunt namelijk helemaal niets met die ketting'', aldus Schneiders. ''De waarde is hooguit een paar honderd euro aan zilver, maar hij is historisch gezien natuurlijk van onschatbare waarde.''

De ambtsketen dateert uit 1894. ''Hele generaties burgemeesters hebben die keten om hun nek gehangen. Dan is het natuurlijk flink balen dat zo'n historische ketting wordt gestolen.''

De inbraak in de werkkamer van de burgemeester vond plaats op de dag dat Sinterklaas in Haarlem werd ontvangen. De alarminstallatie in het stadhuis was om die reden uitgeschakeld.