AMSTERDAM - Het Zwitserse Hooggerechtshof heeft een 47-jarige man die naakt door de Zwitserse bergen heeft gelopen bestraft. Volgens het Hof is een verbod op naaktlopen niet ongrondwettelijk.

Dit meldt The Local donderdag. De man kreeg eerder al een boete opgelegd van ruim 160 euro, maar de naturist weigerde te betalen.

"Naakt wandelen in het openbaar is een grove schending van fatsoen en gewoonte", zei het Hof, dat met drie stemmen voor en twee tegen niet unaniem was in haar oordeel.

De naaktloper gaf toe dat hij zonder kleren heeft gewandeld, maar ontkent zich onfatsoenlijk te hebben gedragen. Toen de rechter hem in 2010 vrijsprak, ging de officier van justitie in hoger beroep.

Vervolgens werd bepaald dat de man een boete van iets meer dan 160 euro moest betalen omdat hij volgens lokale overheden de plicht heeft het publieke moraal te handhaven.

Trend

De afgelopen jaren zijn er steeds vaker naakte wandelaars in Zwitserland. Duitse naturisten steken opvallend vaak de grens over om bergwandelingen te maken.

Omdat mensen het toenemende aantal naaktlopers zat zijn, hebben burgers geklaagd waarna naakt wandelen in het berggebied per april 2009 is verboden. Overigens is naakt wandelen in de rest van Zwitserland nog altijd toegestaan.