SPRINGFIELD - Dieven hebben een koperen sabel van ongeveer een meter lang gestolen van de tombe van de voormalige Amerikaanse president Abraham Lincoln (1809-1865).  

Dat meldden Amerikaanse media zaterdag.

Een medewerker ontdekte vorige week dat het beeld van een artillerieofficier uit de Amerikaanse Burgeroorlog bovenop de tombe in Springfield geen sabel meer had.

Het is meer dan 100 jaar geleden dat dieven het voor het laatst gemunt hadden op de laatste rustplaats van Lincoln, aldus een woordvoerder. Destijds werd hetzelfde standbeeld ontdaan van zijn sabel. Dat was toen nog van brons.

Motief

De sabel is waarschijnlijk ergens tussen september en begin november verdwenen. Het eventuele motief van de dieven is onduidelijk. ''We kunnen ons niet voorstellen waarom iemand zoiets zou doen", aldus de woordvoerder. De beheerders van de tombe zijn van plan het standbeeld te herstellen.

De Republikein Lincoln was de zestiende president van de Verenigde Staten. De Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) brak uit toen hij met stemmen uit de noordelijke staten werd verkozen en de uitbreiding van de slavernij wilde tegengaan.

Vlak nadat de zuidelijke staten de oorlog hadden verloren, schoot een politieke tegenstander Lincoln dood.