AMSTERDAM - Een baby van een maand oud staat op de loonlijst van de regering van een Nigeriaanse deelstaat. Ook heeft de zuigeling al een diploma op zak.

Dit zei Garba Gajam, Justitie-commissaris van de deelstaat Zamfara, tegenover persbureau AFP.

De naam van de baby werd onlangs ontdekt op een betaalbewijs van een lokale overheidsraad in het noorden van Nigeria. "We hebben ontdekt dat de baby een van de medewerkers van onze lokale overheid is", vertelt Gajam.

"Dat deze baby ook in het bezit is van een diploma is nog verbazingwekkender." Gajam constateert dat het onder overheidsmedewerkers "een wijdverspreide trend is om de namen van hun vrouwen en kinderen op de loonlijst te noteren."

Eerder werd in augustus de naam van een vijf maanden oude baby ontdekt op de loonlijst van een andere Nigeriaanse gemeente.

Corruptie

"Er zijn voldoende bewijzen die het erbarmelijke niveau van corruptie onder plaatselijke overheden aantonen", voegt Gajam toe.

Zamfara is een van de twaalf overwegend islamitische staten waar de sharia-wetgeving van kracht is. Dit betekent dat na diefstal een hand wordt geamputeerd. Toch is er sinds de invoering van de sharia in 1999 nog niemand berecht voor corruptie.