BAARN - Bijna de helft (46 procent) van de Nederlandse mannen en vrouwen vindt zijn eigen lippen om te zoenen, zo blijkt uit een onderzoek onder duizend Nederlanders.

We vinden bovendien de lippen van sterren als Angelina Jolie, Doutzen Kroes, George Clooney en Chantal Janzen het kussen waard.

Vrouwen vinden het vaakst dat zij lippen om te zoenen hebben, met 52 procent. Dat komt goed uit, want bij een eerste ontmoeting letten mannen vooral op de mond van de andere persoon, waarbij ze kijken naar de vorm, volheid en grootte. Dit blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van Labello.

Jolie en Clooney

Hoewel de lippen van grootheden als Angelina Jolie en George Cloooney dus goed scoren; zijn de lippen van de eigen partner veruit favoriet bij de respondenten. Kenmerken van lippen om te zoenen zijn volheid, zachtheid, glans, verzorgdheid en een mooie vorm.

Opvallend onderzoeksfeit is dat 13 procent van de ondervraagden aan iemands lippen denkt te kunnen zien of het een goede kusser is. Mooie lippen zijn sowieso sexy voor 38 procent van de respondenten.

Lipstick en koortslip

Zo'n 36 procent van de ondervraagde mannen geeft niets om felgekleurde lippen: voor hen is verzorging met een lippenbalsem voldoende en lipstick een no-go. 19 procent ziet gestifte lippen zelfs als een afknapper als het om zoenen gaat. Niet zoenen doen we vooral als iemand een koortslip heeft (84 procent), of bij schilferige lippen (62 procent). Ook droge of juist hele natten lippen worden het liefst vermeden.

Gesprongen lippen
Nu de winter eraan komt, laait in ieder geval de angst voor gesprongen, droge lippen weer op. Ruim een kwart van de mensen (28 procent) geeft aan hier wel eens last van te hebben. Ook schilferige lippen (10 procent) en ruwe plekjes (9 procent) worden veel genoemd. Meer dan de helft van de respondenten heeft last van droge lippen in de winter. Zo'n 70 procent gebruikt hiervoor in de winter een lippenbalsem, terwijl een kwart de lippen helemaal niet verzorgt.