AMSTERDAM - De Duitse kunstenaar Anselm Kiefer wil een kerncentrale kopen.

Dat zei hij in een interview met het tijdschrift Der Spiegel. Kiefer heeft èen kerncentrale vlak bij Koblenz op het oog. Hij noemt het zijn pantheon.

De 66-jarige kunstenaar bezocht de kerncentrale, die al jaren geleden werd opgedoekt, samen met het hoofd van het Duitse energiebedrijf RWE.

"Deze kerncentrale is zo fantastisch, schitterend", zei Kiefer. Met de aankoop wil hij een stuk Duitse geschiedenis behouden. Al weet hij nog niet wat hij met het gebouw wil aanvangen, hij weet wel wat hij niet wil. "Ik zou zeker geen koeien en wolken op de buitenkant schilderen."

Foute vergunning

De reactor in het noorden van de deelstaat Rijnland-Palts, bij de grens met Frankrijk, werd in 1986 in gebruik genomen, maar werd vanwege een foute vergunning al twee jaar later uitgeschakeld. Na het kernongeluk in Fukushima eerder dit jaar, besloot de Duitse regering om uiterlijk in 2022 te stoppen met alle productie van kernenergie.

Het is niet de eerste keer dat een oude Duitse kernreactor wordt herbestemd. De centrale van Kalkar, die nooit in gebruik is genomen, fungeert nu als pretpark. Wunderland Kalkar was een initiatief van de Nederlandse ondernemer Hennie van der Most.