DERBY - Wie altijd graag een bil van Saddam Hussein in huis had willen hebben, kan donderdag zijn slag slaan. Een veilinghuis in het Engelse Derby verkoopt dan dat stuk van het bronzen beeld van de Iraakse dictator.

Het stuk is afgehakt van het beeld dat in 2003 in Bagdad door het Amerikaanse leger omver werd getrokken op beroemde tv-beelden.

De belangstelling van kopers is groot, naast de massale media-interesse. ''De ogen van de wereld zijn donderdag gericht op het achterwerk van Saddam'', zegt veilingmeester Charles Hanson woensdag.

''De potentiële kopers zijn komen uit de Verenigde Staten maar ook uit de omgeving hier. Het zijn twee à drie serieuze belangstellenden''.

Richtprijs

De richtprijs voor het stuk brons van circa 60 centimeter is vastgesteld op 3000 à 5000 pond (3500 à 5700 euro). Maar de veilingmeester verwacht dat de uiteindelijke prijs makkelijk kan oplopen tot 10.000 pond (11.500 euro).

Veilingmeester Charles Henson van Hansons Auctioneers verzekert dat het stuk brons echt van het standbeeld komt. ''Daar zijn documenten van'', zegt hij. Het stuk brons komt van de Britse ex-soldaat Nigel 'Spud' Ely, die tv-journalisten begeleidde toen hij in 2003 in Bagdad bij het omgevallen standbeeld kwam.

Hij vroeg aan Amerikaanse mariniers of hij een stukje mocht afbeitelen. ''Help yourself', zeiden de Amerikanen. Op zijn terugtocht stuitte hij nog op kritische vragen van de douane van Koeweit.

Legervoertuig

De Brit loog tegen de douaniers dat het een stuk metaal was van een legervoertuig. Bij de vliegtuigvlucht naar Groot-Brittannië moest hij echter honderden euro's bijbetalen wegens overgewicht door het zware stuk metaal.

Nigel Ely (52), die nu een schrijver van bestsellers is, laat zijn 'bil van Saddam' veilen ten bate van gewonde ex-militairen.

Veilingmeester Charles Hanson sluit niet uit dat hij de komende tijd meer delen van Saddams standbeeld gaat veilen. ''Misschien. Wie weet'', zegt hij geheimzinnig.