AMSTERDAM - Jumbo wil dat de satirische website De Speld een artikel verwijdert waarin wordt beweerd dat de spellenproducent een bordvariant van het op smartphones populaire Wordfeud ontwikkelt.

In het artikel, dat op humoristische onwaarheden is gestoeld, staat dat Jumbo na het maken van bordspelvarianten van games als Tetris en Pacman zich opnieuw waagt aan het 'verspellen' van een moderne game.

De fictieve Jumbo-woordvoerder Dirk Verhoef zegt: "Je steekt er wat van op, het is verslavend, maar mensen doen het wel vooral tussendoor. Hoe leuk zou het zijn om met al die 'virtuele spelers' ook daadwerkelijk aan een tafel te gaan zitten?"

Wordfeud is een spelletje gebaseerd op het bekende bordspel Scrabble, en is populair onder smartphonebezitters.

Verwijderen

De grap kan niet rekenen op sympathie van Sylvana Hoekstra, de echte woordvoerder van Jumbo. In e-mails aan hoofdredacteur Melle van den Berg ontkracht zij het artikel. Zo stelt ze dat Dirk Verhoef niet werkzaam is bij Jumbo en verzoekt ze om het artikel te verwijderen.

De hoofdredacteur van De Speld is verbaasd: "Wij gaan er van uit dat lezers doorhebben dat onze berichten niet serieus zijn. Af en toe krijgen we te maken met organisaties die het niet snappen. Deze dame hoort daarbij en blijft nu met meerdere mails doorzetten. Erg verrassend."

Overgenomen

Jumbo laat weten dat zijn oproep niet gericht was tegen De Speld. De spellengigant wilde dat het bericht werd verwijderd omdat het al was overgenomen overgenomen door andere media. Zo verscheen het 'nieuws' ook op Vandaag.nl, een site gelieerd aan het Haarlems Dagblad, waar lezers nieuwsberichten op kunnen plaatsen. Daar is het bericht inmiddels verwijderd.

Wel erkent Jumbo dat Hoekstra niet op de hoogte was van de satirische insteek van de De Speld. De Speld zal het artikel niet verwijderen.