NEW YORK - Een Amerikaan die in 1970 uit een gevangenis in de staat New Jersey ontsnapte, George Wright (68), is maandag na 41 jaar voortvluchtig te zijn geweest in Portugal gearresteerd.

De Amerikaanse federale recherche, FBI, heeft dit dinsdag bekendgemaakt. De Amerikaanse justitie werkt aan zijn uitlevering.

Wright pleegde in de jaren '60 roofovervallen. Bij een overval op een benzinestation in 1962 schoten Wright en medeplichtigen twee mensen dood.

Hij werd in 1963 wegens moord veroordeeld, maar ontsnapte in 1970 uit de gevangenis in Leesburg.

Detroit

Wright toog na zijn ontsnapping naar Detroit waar hij lid werd van een bende Afro-Amerikaanse linksextremisten, het Black Liberation Army. Eind juli 1972 kaapte hij samen met vijf medeplichtigen uit deze club en verkleed als priester, een vliegtuig van de luchtvaartmaatschappij Delta Airlines.

Geland in Miami ruilden de kapers de passagiers tegen een losgeld van 1 miljoen dollar. Ze vlogen vervolgens via Boston naar Algiers waar ze politiek asiel vroegen. De autoriteiten in Algiers stuurden het vliegtuig en het losgeld terug naar de VS, maar niet de kapers.

Frankrijk

Van asiel kwam het echter niet en de kapers dropen af naar Frankrijk. Vier werden er gearresteerd en in 1976 door de Franse rechter tot relatief lichte straffen veroordeeld. Wright bleef spoorloos.

Een nieuw orgaan van de politie in de staten in New York en New Jersey, de Fugative Task Force, was op zoek naar Wright sinds 2002.