RIYADH - Saoedi-Arabië gaat 's werelds hoogste toren bouwen. Het contract voor de bouw van de één kilometer hoge wolkenkrabber werd dinsdag getekend.

De Kingdom Tower gaat 1,2 miljard dollar kosten en moet de huidige hoogste toren van de wereld, de 828 meter hoge Burj Khalifa in Dubai, overtreffen.

In het gebouw komen appartementen, kantoren en een Four Seasons hotel op een oppervlakte van vijfhonderdduizend vierkante meter.

De wolkenkrabber komt te staan aan de Rode Zee, in een buitenwijk van de stad Jiddah, waar een stadsontwikkelingsproject is aangekondigd van twintig miljard dollar. De toren wordt gebouwd door de Saudi Binladen Group.

Met het project wordt Saoedi-Arabië voorloper in de race tussen de olierijke Golfstaten voor de opvallendste architectuur.

Statussymbool

Prestigieuze bouwprojecten worden door de sjeiks, emirs en regimes gezien als statussymbool voor economisch succes en culturele verfijndheid. De Kingdom Tower is ontworpen door het architectenbureau Adrian Smith & Gordon Gill Architecture uit Chicago.