WELLINGTON - In het door een aardbeving verwoeste centrum van de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch zijn twee goudvissen gevonden die 4,5 maand - 134 dagen - zonder voedsel hebben overleefd.

Hun aquarium stond in de receptie van een accountantsbureau.

Christchurch werd in februari getroffen door een zware aardbeving die aan zeker 181 mensen het leven kostte. Het centrum van de stad werd in puin gelegd en was sindsdien niet toegankelijk.

Al die tijd was er niemand die naar de goudvissen omkeek. Gelukkig voor hen zaten ze in een groot aquarium en hadden ze wieren en algen om op te knabbelen.

Het water kon niet worden gefilterd, omdat de elektriciteit was uitgevallen, maar waarschijnlijk hebben bacteriën het nodige schoonmaakwerk verricht.

Beproeving

Of de twee goudvissen in hun 4,5 maand durende beproeving helemaal niets te eten hadden, is de vraag.

Toen de aardbeving toesloeg waren er namelijk nog zes goudvissen. Van de overige vier dreef er een ondersteboven aan de oppervlakte, maar de drie andere zijn spoorloos verdwenen. Het is bovendien bekend dat goudvissen alleseters zijn.

De directeur van het accountantsbureau, Vicky Thornley, wist in februari net op tijd te ontsnappen toen de beving toesloeg, maar kreeg pas op 6 juli toestemming om haar eigendommen uit haar kantoor te halen. Ze was 'verbijsterd' toen ze zag dat de twee vissen nog in leven waren, zei ze.

Bleek

De goudvissen waren wat bleek, maar zagen er verder goed uit. Ze nam ze mee naar huis en gaf ze aan haar zoontje, die al twee goudvissen had. Even was ze bevreesd dat de twee de smaak van hun soortgenoten te pakken hadden en zouden toehappen, maar dat bleek niet het geval.

Hoewel geen enkel huisdier het in het centrum van Christchurch zolang volhield als de twee goudvissen, zijn er in de eerste twee weken na de ramp toch honderden dieren gered. De meeste hebben inmiddels weer een baasje gevonden.