DETROIT - Robert Ettinger, de Amerikaanse oprichter van de zogenoemde 'invriesbeweging', is overleden en zijn lichaam is ingevroren. 

Dat maakte zijn familie maandag bekend, zo meldden media in de Verenigde Staten. Ettinger, die wereldberoemd werd door zijn ideeën over het bewaren en mogelijk later weer tot leven wekken van stoffelijke overschotten, werd 92 jaar.

Ettingers lichaam is in Detroit opgeslagen in een vat met vloeibaar stikstof. In totaal hebben 106 mensen na hun overlijden een soortgelijke behandeling ondergaan. Volgens Ettinger is het slechts een kwestie van tijd voordat zijn lichaam en dat van de andere ingevrorenen worden ontdooid en verder kunnen leven.

De in 1918 geboren Ettinger werd in het midden van de jaren 60 bekend door zijn manifest The Prospect of Immortality (Het Vooruitzicht van Onsterfelijkheid). Hij richtte in 1976 de cryonics movement (invriesbeweging) op, die meer dan 900 leden heeft.

Goedkoop

Tot 2003 was hij de belangrijkste bestuurder van de organisatie en probeerde hij het invriezen zo goedkoop mogelijk te maken, zodat grote groepen mensen ertoe zouden kunnen besluiten. Invriezen is echter nog altijd veel duurder dan begraven of cremeren.

De beweging van Ettinger hanteert een vanafprijs van 28.000 dollar (19.400 euro). Er zijn inmiddels concurrenten op de markt in de Verenigde Staten, die het vijfvoudige tarief in rekening brengen.