AMSTERDAM - Een ondernemer uit het Groningse Tolbert geeft zaterdag 1000 kledingstukken weg, naar eigen zeggen als protest tegen het wegsluizen van belastinggeld naar Griekenland.

Door de kleding gratis weg te geven ontneemt de winkelier de staat zo'n 6.000 euro aan omzet- en winstbelasting. Zelf kost de actie hem 4.000 euro.

De ondernemer wist al eerder aandacht te trekken met een 'anti-pinactie', waarbij mensen die contant betaalden tien procent korting kregen. Dat als protest tegen het geld dat banken verdienen aan pintranscacties. "Ik zeg dingen die anderen denken", aldus ondernemer Anne Heerke Lourens.

Meerdere ondernemers hebben zich inmiddels bij zijn actie, die om 6.30 uur begint, aangesloten. Zo deelt de kroeg tegenover de winkel gratis koffie uit. "Ik dacht, straks staan er allemaal mensen te wachten in de kou, die willen vast wel een kopje koffie."

Kapper

De kapper om de hoek kwam spontaan met het idee om aan te sluiten de winkel van Lourens. "Die wil wel gratis knippen." In totaal doen 20 ondernemers uit Tolbert mee, overigens niet alleen om tegen de reddingsactie van Griekenland te protesteren.

"We hebben in Groningen de verkiezing voor leukste dorp uit de provincie”, licht Lourens toe. “Wij moeten bij de eerste veertien zitten, dan gaan we naar de finale.”

"Morgen staan de stembussen klaar om zoveel mogelijk mensen te laten stemmen." Lourens zegt dat hij als kleine ondernemer een strijd voert om te overleven. "Er zullen een aantal kleine bedrijven overblijven. En ik ben een vechter."

Deze radiocommercial komt volgens Lourens "41 keer per dag" langs op de lokale radiozender.