'IJslanders mogen alleen roken op doktersrecept'

REYKJAVIK - Rokers in IJsland mogen op den duur waarschijnlijk alleen nog sigaretten kopen als een arts hen dat voorschrijft.

Dat is een radicaal voorstel van de minister van Gezondheid, Siv Fridleifsdottir, aldus internationale media woensdag.

Als artsen vaststellen dat iemand verslaafd is, mag die een pakje sigaretten kopen in de apotheek. De sigaretten worden dan wel goedkoper.

Het plan moet het aantal rokers en meerokers in IJsland drastisch verminderen.

Hardnekkige verslaafden

''Alleen hardnekkige verslaafden kunnen dan nog sigaretten krijgen'', zegt de president van Laeknafelag Islands Birna Jonsdottir. Zij is onderdeel van de nationale koepel van medici die het plan hielp ontwerpen.

''De benadering lijkt een beetje op wat jullie in Nederland met heroïneverslaafden doen. Zij krijgen methadon van staatswege'', tekent De Volkskrant uit haar mond op.

Alcohol

Jonsdottir zag als ex-roker vele opties passeren. ''Eerst wilden we de verkoop van tabak onderbrengen in de staatswinkels die alcohol verkopen. Maar om mensen die aan de ene verslaving lijden in contact te brengen met de andere verslaving, leek toch niet zo'n goed idee.''

Blanco sigarettenpakjes

Australië heeft een andere manier om het rookprobleem aan te pakken. Het krijgt waarschijnlijk als eerste land ter wereld sigarettenpakjes zonder merklogo. Het parlement in Canberra brengt woensdag een wet over de blanco verpakking in stemming.

Met de neutrale verpakkingsvorm wil de Australische regering de aantrekkelijkheid van roken verminderen. Ongeveer 19 procent van de Australische bevolking rookt.

De wet stuit op fel verzet van grote sigarettenfabrikanten als Philip Morris. Volgens hen schendt de overheid handels- en merkrechten.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie