Miljardenschat gevonden in Indiase tempel

NEW DELHI - Een slechts licht bewaakte tempel in de Indiase deelstaat Kerala blijkt voor minstens vijftien miljard euro aan kunstschatten en andere kostbaarheden te herbergen.

De kostbaarheden werden vorige week ontdekt toen vier ondergrondse kamers in opdracht van het Indiase hooggerechtshof na honderdvijftig jaar werden geopend. Maandag werden de laatste twee geheime gewelven geopend.

De ondergrondse kamers van de Sree Padmanabhaswamy-tempel in Trivandrum bevatten enorme hoeveelheden gouden en zilveren munten, kronen en sieraden, plus beelden van goden en godinnen, gemaakt van puur goud en versierd met diamanten, robijnen, smaragden en andere edelstenen.

In de gewelven lagen zoveel munten dat ze niet worden geteld, maar in zakken worden gewogen. De kostbaarheden zijn door de eeuwen heen aan de tempel geschonken.

Familie

Het hof gelastte de opening van de verzegelde gewelven in verband met een zaak die een advocaat heeft aangespannen bij een plaatselijke rechtbank. De advocaat wil dat de regering van Kerala de 16e-eeuwse tempel overneemt, omdat het beheer ervan te wensen zou overlaten.

Tot nu toe wordt de tempel beheerd door de vroegere koninklijke familie.

Bewakers

Voor de schatten werden ontdekt had de tempel slechts een paar bewakers en hun taak bestond er voornamelijk uit toe te zien op de bezoekers. Inmiddels wordt de tempel bewaakt door twee bataljons gewapende agenten. Ook zullen er bewakingscamera's en een alarmsysteem worden geïnstalleerd.

Gelovige hindoes doneren elk jaar grote hoeveelheden geld, goud en zilver aan tempels. Sommige tempels in India zijn zo rijk dat ze stichtingen in het leven hebben geroepen die scholen, universiteiten en ziekenhuizen die gratis zorg leveren aan de armen exploiteren.

Actievoerders in Kerala hebben reeds geëist dat de schatten van de Sree Padmanabhaswamy-tempel worden ondergebracht bij een landelijke stichting die de armen helpt. De eerste minister van Kerala, Ommen Chandy, heeft echter gezegd dat de kostbaarheden eigendom blijven van de tempel.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie