AMSTERDAM - Justitie in Zutphen heeft vrijdag tweeënhalf jaar cel geëist tegen een 38-jarige man uit Barneveld die terechtstaat voor oplichting en valsheid in geschrifte.

De verdachte zou in mei 2010 als hertog Anthonie van Wilderoden d'Aragon in het huwelijk treden met de Britse Tara Elliot.

De man achter het voorgenomen sprookjeshuwelijk bleek echter een bedrieger.

Bruiloft

De bruiloft in de basiliek in Oudenbosch werd op het laatste moment afgeblazen, nadat bekend werd dat de verdachte helemaal niet van adel is.

"We hebben hier te maken met iemand die er zijn beroep van heeft gemaakt mensen te belazeren", aldus de officier van justitie.

De verdachte is sinds 1997 talloze keren veroordeeld voor oplichting. In totaal heeft hij al zeven jaar in de cel doorgebracht voor zijn bedrieglijke praktijken.

't Loo

De nephertog zou documenten hebben vervalst om mensen en bedrijven op te lichten. Veel leveranciers voor het huwelijk werden daardoor gedupeerd, waaronder het Apeldoornse museum Paleis 't Loo.

Sommige leveranciers gingen voor duizenden euro's het schip in. Volgens justitie zijn er waarschijnlijk veel meer gedupeerden, maar heeft lang niet iedereen aangifte gedaan. Het OM wil ook dat de verdachte ruim twintigduizend euro betaalt aan de gedupeerden.

Nieuwe naam

Tijdens de rechtszaak voor de rechtbank in Zutphen bleek dat de verdachte in een getuigenbeschermingsprogramma heeft gezeten en van justitie een nieuwe naam heeft gekregen.

De valse adellijke titel plakte de verdachte volgens het OM vervolgens zelf achter zijn naam om weer vrolijk verder te kunnen gaan met zijn bedrieglijke praktijken. Waarom de verdachte een andere naam heeft gekregen, is niet bekend.

Klemmende redenen

Een deel van de strafzaak werd door de rechtbank achter gesloten deuren behandeld. Ook het pleidooi van de advocaat werd niet in de openbaarheid behandeld. De rechters oordeelden dat er klemmende redenen zijn om de zaak niet in het openbaar te behandelen.

Waarom dat gebeurde, heeft de rechtbank niet toegelicht. De uitspraak van de rechtbank in Zutphen wordt over twee weken verwacht.