HALLSTATT - Tot ontzetting van de bewoners, wordt een compleet Oostenrijks dorp nagebouwd in een luxe wijk van Guangdong in China. Maandenlang blijken architectuurspionnen elke steen in het dorp Hallstatt te hebben opgemeten en genoteerd.

''Mogen ze dat überhaupt'', vragen bewoners zich af in de krant Kronen Zeitung woensdag. ''Dat de Chinezen auto's en machines kopiëren, dat wisten we. Maar hele dorpen?''

Het schilderachtige dorp Hallstatt, met 900 bewoners, staat op de Unesco-lijst voor werelderfgoed. Het ligt aan een meer en trekt veel toeristen. Enkele fotograferende Chinese toeristen bleken dus ook nog andere bedoelingen te hebben.

De uitgewerkte Chinese bouwtekeningen zijn bij toeval ontdekt door bewoonster Monika Wenger. Ze leidt hotel Grüner Baum, dat net als bijvoorbeeld de kerk en het marktplein gekopieerd wordt. ''Mijn gevoel zegt dat ze toch minstens even de eigenaren om medewerking hadden moeten vragen.''

Wegblijven

De hotelbazin vreest dat de Chinese toeristen wegblijven uit het originele Hallstatt, zodra de kopie in Guangdong klaar is. De Chinezen willen kennelijk nog dit jaar beginnen met de bouw. De Oostenrijkse huizen moeten dan dienen als restaurant en winkelcentrum.

Burgemeester Alexander Scheutz herinnert zich dat hij recent een aanvraag had gekregen om in juli een groep Chinezen te ontvangen. Dat verzoek verraadde nog niet om wat voor project het ging. ''In de aankondiging ging het over een idee om een culturele uitwisseling te beginnen'', zei de burgemeester.

Ontbrekende toestemmingen

De burgemeester wil voor de komst van de Chinese delegatie juridisch laten uitzoeken of het kopiëren is toegestaan. Mogelijk zijn de ontbrekende toestemmingen de reden dat het dorp in spiegelbeeld wordt nagebouwd. Of de Chinezen zich van een eventueel bouwverbod iets zouden aantrekken, is nog maar de vraag.