WASHINGTON - Het einde van de wereld is zaterdag om zes uur 's avonds toch niet begonnen. De Amerikaanse bijbeluitlegger Harold Camping van Family Radio had mensen wereldwijd gewaarschuwd voor een grote aardbeving, die het einde der tijden zou aanduiden.

Camping, die in 1994 ook al eens de terugkeer van Jezus op aarde had voorspeld, was zaterdag niet bereikbaar voor commentaar.

Eerder had hij laten weten thuis voor de televisie de gebeurtenissen af te wachten. Volgens lokale verslaggevers reageerde de doemdenker echter niet op de deurbel in zijn woonplaats Alameda, Californië.

Een van de eerste plaatsen die volgens Camping getroffen had moeten worden, was Nieuw-Zeeland. Maar daar werd het zes uur zonder dat er iets noemenswaardigs gebeurde. Ook in Azië en Europa voeren geen gelovige christenen ten hemel, zoals Camping had verwacht.

Spot

Camping is de laatste dagen het mikpunt van spot. Zelfs de burgemeester van New York, Michael Bloomberg, kon het niet laten om een grap over hem te maken.

Hij zei dat hij het parkeerbeleid in zijn stad zou wijzigen als de wereld inderdaad ten onder zou gaan. Ook op internet circuleren tientallen grappen over de voorspelling.

Serieus

Toch zijn er ook mensen die de waarschuwing van Camping serieus hebben genomen. In de VS hebben mensen zich in huis opgesloten met hun familie om afscheid te nemen van hun wereldse bestaan, meldden Amerikaanse media.

In Vietnam kwamen de afgelopen dagen duizenden mensen bijeen om de komst van Jezus af te wachten. Nadat die bijeenkomst was opgebroken door de autoriteiten, zijn honderden mensen het bos ingetrokken.

Zondvloed

Campings onderbouwing is gebaseerd op de Bijbelse zondvloed. Het zou zaterdag precies zevenduizend jaar geleden zijn dat enorme tsunami's de aarde overspoelden.

Uit andere Bijbelboeken haalt Camping dat God Noach zeven dagen de tijd had gegeven om zich in veiligheid te brengen. Eén dag voor God is als duizend jaar voor de mens, zegt Camping.

Radio-imperium

Camping wist zijn boodschap over de hele wereld te verspreiden dankzij zijn radio-imperium, waar volgens een woordvoerder tienduizenden mensen naar luisteren.

Ook reclameborden met de aankondiging voor de dag des oordeels werden wereldwijd opgehangen. In Nederland hingen de affiches wekenlang op treinstations.