Christenen bereiden zich voor op einde der tijden

OAKLAND - Sommige gelovigen hebben zich in hun huizen opgesloten om te bidden, in afwachting van het einde der tijden. Anderen komen met hun familieleden bijeen voor een laatste lunch en bereiden zich voor op het afscheid van hun huisdieren voordat ze aan hun hemelvaart beginnen.

Een priester in Californië, die heeft voorspeld dat de Dag des Oordeels zaterdag zal plaatsvinden, heeft wereldwijd aanhangers vergaard.

Volgens hem vangt het einde der tijden aan zodra de klok in de verschillende tijdzones in de wereld 18.00 uur heeft geslagen.

Nieuw-Zeeland

"We weten dat het einde begint in Nieuw-Zeeland en daarna de zon volgt", zei Garcia, een 39-jarige vader van zes kinderen. "Dat is waarom God voor alle technologieën en satellieten heeft gezorgd, zodat iedereen kan zien dat het op hetzelfde moment gebeurt."

Het is de tweede keer dat de priester, de 89-jarige Harold Camping, de terugkeer van Jezus Christus afwacht. Een eerdere voorspelling in 1994 kwam niet uit vanwege een grote wiskundige misrekening, zei hij.

Stortvloed

Na 18.00 uur in Nieuw-Zeeland verscheen op internet een stortvloed aan berichten. "Voorspelling Dag des Oordeels op 21 mei van Harold Camping mislukt; geen aardbeving in Nieuw-Zeeland", was een bericht op Twitter. "De wereld is niet ten einde gekomen", stond in een ander bericht.

Camping was er vorige maand vast van overtuigd dat zijn tweede voorspelling de juiste was. "Het is onmogelijk (...) dat het niet gebeurt", zei hij tegen Associated Press.

Rapture-feesten

Sceptici hebben grote Rapture-feesten (zogenaamde Hemelvaart-feesten, red.) georganiseerd om de mogelijk onjuiste voorspelling van Camping te vieren. Cafés en restaurants van Melbourne, in Australië, tot de Florida Keys maakten reclame voor de feesten.

In Oakland, in Californië, hielden atheïsten een bijeenkomst met groepdiscussies over 'Het grote succes van vorige Apocalypsen', gevolgd door een diner en muziek.

Noach

Camping en zijn gevolg denken dat het begin van het einde op 21 mei plaatsvindt, precies zevenduizend jaar na de zondvloed in het bijbelse verhaal van Noach en zijn ark.

Volgens Camping worden zo'n tweehonderd miljoen mensen gered en degenen die achterblijven zullen omkomen door aardbevingen, plagen en andere rampen totdat de aarde op 21 oktober wordt verzwolgen door een grote vuurbal.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie