'Half procent asperge in aspergesoep'

AMSTERDAM - De aspergesoep uit een pakje van Honig bestaat voor een half procent daadwerkelijk uit asperge. Dat komt neer op drie centimeter asperge in een pan van anderhalve liter Limburger Asperge-crèmesoep.

Dat concludeert consumentenorganisatie Foodwatch woensdag.

De rest van de smaak in de soep komt van aspergearoma en smaakversterkers. Tot vorig jaar heette het product overigens Franse Asperge-crèmesoep. Vanwege de trend om lokaal te eten is de naam volgens Foodwatch veranderd. Het recept is daarbij niet gewijzigd.

De soep is niet geschikt voor vegetariërs omdat er smaakversterkers afkomstig van vlees of vis in zitten. Halal of koosjer is de soep ook niet.

Pakjes

In echte aspergesoep hoort volgens de organisatie ongeveer vijfhonderd gram asperges per pan te zitten. "Je kunt beter direct zelf een aspergesoep maken, daar heb je de pakjes van Honig niet voor nodig", concludeert directeur van Foodwacht Bart van Opzeeland.

Honig wijst er volgens de organisatie op dat de soep aan alle wettelijke eisen voldoet. Volgens Van Opzeeland verschuilt het bedrijf zich achter onvolkomenheden in de wetgeving.

Zichtbaar

De praktijken van Honig komen natuurlijk ook bij tal van andere voedingsmiddelen en bedrijven voor, erkent Van Opzeeland. "Maar bij de aspergesoep is het wel heel zichtbaar. In zo'n klein pakje kan natuurlijk nooit genoeg asperge zitten voor een echte soep."

Hij spreekt van uitholling. "Asperges worden vervangen door aroma, aardbeien worden vervangen door aroma en ga zo maar door. Het is goedkoper, maar van de echte smaak blijft weinig over."

Op zijn website adviseert Honig overigens 125 gram verse asperges aan de Limburger Asperge-crèmesoep toe te voegen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie