Woensdag 25 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Celstraf dreigt na pinnen met 'wonderpas'

BREDA - Een door de gemeente verstrekte betaalpas met een limiet van 582,55 euro per maand, die door een fout van de bank onbeperkt geld geeft. Zo'n pas vond de politie op het nachtkastje van de 25-jarige ex-gevangene Danny R. uit Tilburg, die vrijdag voor de rechtbank in Breda verscheen.
Door ANP

Volgens de officier van justitie heeft R. in september 2010 liefst 473.680 euro opgenomen met de zogenoemde prepaid pas. Hij kreeg die op 5 augustus, drie dagen nadat hij was vrijgelaten uit de gevangenis.

Wederrechtelijke toe-eigening, waarvoor de Tilburger twee jaar cel verdient, vindt Koning. Onzin, meent R.'s advocaat Jan-Hein Kuijpers.

''Mensen die per ongeluk ineens een enorm bedrag op hun rekening gestort krijgen en dat vergokken in het casino, worden ook niet vervolgd.''

Geen bewijs

Volgens Kuijpers kan de officier niet bewijzen dat zijn cliënt met de pas heeft gepind. Het zou net zo goed zijn vriendin kunnen zijn geweest. Er zijn geen camerabeelden van een geslaagde pintransactie of gsm-gegevens die zijn te koppelen aan plaatsen waar geld is opgenomen.

De aanklager vindt juist dat er heel veel bewijs is. Hij wijst op de honderden transacties die met de pas zijn gedaan, de camerabeelden van een mislukte geldopname waarop R. te zien is en de dure schoenen en kleding die in het huis van de Tilburger en zijn vriendin zijn gevonden.

Ook kocht de 25-jarige man samen met zijn moeder een Mercedes die contant werd afgerekend. R. kreeg de pas van de gemeente, nadat hem een uitkering was toegewezen in het kader van de WIJ (Wet investering jongeren).

Inmiddels zit hij bijna honderd dagen vast. Tot nu toe heeft hij zich beroepen op zijn zwijgrecht.

Aanbevolen artikelen