AMSTERDAM - SAALFELD - Het kleine appelboompje van Volker Kraft was in 1965 versierd met slechts achttien vrolijk beschilderde paaseieren.

Tientallen jaren later is de inmiddels uit de kluiten gewassen boom opgeluisterd met 9800 eieren, kunstig versierd met allerlei materialen, van schelpen tot kraaltjes.

Het versieren van bomen met leeggeblazen en beschilderde eieren rond Pasen is in Duitsland erg populair, maar de boom van de 75-jarige Kraft spant de kroon. Vorig jaar trok zijn boom ruim dertienduizend bezoekers.

Kraft, die al jaren met pensioen is, heeft twee weken en talloze beklimmingen van een ladder nodig om alle eieren in de boom te hangen. Elk jaar wordt zijn monnikenwerk zwaarder en zwaarder.

In het begin gebruikte Kraft nog plastic eieren, maar later stapte hij over op echte eieren, die door zijn drie kinderen werden beschilderd. Inmiddels is het versieren van de eieren grotendeels in handen van zijn vrouw Christa. Tijdens de lange winteravonden breit zij mutsjes voor de eieren.