BOEKAREST - Roemenië neemt dinsdag een beslissing over het massaal afmaken van de ongeveer 3 miljoen zwerfhonden die het land telt.

Naar schatting lopen er alleen al in de hoofdstad Boekarest 300.000 honden zonder eigenaar rond.

De regering wil door ze te laten inslapen een eind maken aan de wildgroei van zwerfhonden, maar vindt dierenbeschermers uit binnen- en buitenland tegenover zich.

Die achten grootschalige - vanuit Europa financieel ondersteunde - sterilisatieacties het enige juiste antwoord op het probleem.

Succes

Volgens deze dierenbeschermers hebben soortgelijke acties in het verleden hun succes bewezen, telt het land inmiddels veel minder zwerfdieren en is afmaken op grote schaal moreel verwerpelijk.

Het is een nieuw hoofdstuk in het al jarenlang voortslepende probleem van de zwerfhonden in Roemenië, ooit ontstaan doordat de communistische dictator Ceaucescu tuinwijken in de stad liet vernietigen en mensen naar flats deporteerde. Hun honden bleven achter en plantten zich snel voort.

Na de revolutie in 1989 wilde de regering drastisch ingrijpen door alle zwerfhonden te laten afmaken.

Bardot

Een actie waartegen de Franse actrice Brigitte Bardot destijds met succes in verzet kwam: het plan werd afgeblazen.

Tot op de dag van vandaag geven zwerfhonden echter problemen, onder meer doordat veel Roemenen vaak geen geld willen steken in sterilisatie en castratie van hun dieren.