HANOI - Na diverse mislukte pogingen is het zondag eindelijk gelukt de beroemdste schildpad van Vietnam te vangen.

Honderden kijkers die zich langs het Ho Hoan Kiem-meer in het centrum van de hoofdstad Hanoi hadden verzameld, juichten, toen ongeveer vijftig reddingswerkers een net rond het dier legden.

Eerdere pogingen waren mislukt. De reuzenschildpad is voor onderzoek naar een eilandje overgebracht.

De autoriteiten kwamen in actie, nadat getuigen wonden in de hals van het dier, volgens de Vietnamezen een van de laatste vier van zijn soort, hadden gezien.

Vervuiling

Deskundigen denken dat die wonden het gevolg kunnen zijn van de vervuiling van het water van het meer, van vishaken of van aanvallen van roodoorschildpadden, waarvan het aantal in het meer is toegenomen.

De reuzenschildpad wordt vereerd omdat volgens een legende een reusachtige schildpad in het Ho Hoan Kiem-meer (het meer van het teruggekeerde zwaard) in de vijftiende eeuw het zwaard opeiste waarmee koning Le Loi de beslissende slag tegen de Chinezen had geleverd.

Daarmee werd Vietnam onafhankelijk van China. Toen de schildpad het magische wapen had ontvangen, verdween hij ermee onder water. Volgens wetenschappers zou de reuzenschildpad meer dan honderd jaar kunnen zijn.

Zij denken dat hij behoort tot de ernstig bedreigde schildpaddensoort rafetus swinhoei. Van deze dieren zouden er nog maar vier bestaan: twee in Vietnam en twee in Chinese dierentuinen.

Beroemdste schildpad Vietnam