NIJMEGEN - Aan de Radboud Universiteit in Nijmegen promoveert volgende maand de voor zover bekend oudste Nederlander ooit die zijn proefschrift zelf zal verdedigen.

Het is de 89-jarige Gerrit Deems, die een studie heeft gemaakt van het leven van priester Alphons Ariëns, oprichter van de katholieke arbeidersvereniging.

Dat heeft de Nijmeegse universiteit donderdag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in De Gelderlander.

Deems, die in november 90 jaar wordt, studeerde na zijn pensionering af in de filosofie en de theologie. Na de promotie is Deems doctor in de theologie.

Proefschrift

Deems heeft ruim 15 jaar aan zijn proefschrift gewerkt. Hij beschouwt de promotie als de afsluiting van een leven lang studeren, liet hij donderdag weten.

De aanstaande jonge doctor is overigens niet de oudste die ooit in Nederland een proefschrift schreef. Dat was de 92-jarige classicus Han Douwes, die echter een week voor hij zijn onderzoek in het openbaar aan de Universiteit van Amsterdam kon verdedigen, ziek werd.

Het bestuur van de UvA besloot hem zonder openbare verdediging toch zijn bul te overhandigen op zijn ziekbed. Douwes, die vermoedelijk de oudste promovendus ter wereld was, overleed in 2001 op 93-jarige leeftijd.